Glorious Bay of Plenty

Summary

Your Coach Executive will ensure your complete enjoyment of this excursion through the abundant paradise of the Bay of Plenty,  and into the warm embrace of its people, both Maori and European.

You will visit a fruit farm ( orchard ) in the centre of the Bay of Plenty where kiwifruit grows better than anywhere else in the world. The unique climate and soils combine to produce export quality volumes of this ‘World’s Healthiest Fruit’, in excess of 450 000 tonnes each year.

Learn production techniques, sample fresh fruit, taste wines, liqueurs, juices, jams, shop for memories. Enjoy freshly prepared morning/afternoon tea.

An intimate experience with a Maori family on their tribal marae ( meeting place where they will share their culture with song, stories, and dance, is followed by a visit to the historic seaside village of Maketu.

 

Glorious Bay of Plenty

With your Coach Executive providing a clear, articulate, and informative narrative, you will leave the port and head for the historic seaside village of Maketu.

High on a promontory, once revered and fought over by warring Maori tribes, you will be welcomed onto the exclusive private property of a Maori elder, where it is easy to see the landing place of one of the first migration waka ( ocean going canoe ) from Central Polynesia, 700 years ago.

High up from the Maori elders front lawn, on the cliff edge, you can imagine the view Capt Cook had from the bridge of the ‘Endeavour’ when he sailed past, close to the coast in 1769, naming the what he saw as the ‘Bay of Plenty’

He had seen Maori villages with wisps of smoke from their cooking fires, the lush vegetable gardens, and the dense green native vegetation in the hinterland.

A short drive will take you inland to the Paengaroa Village, where at the beautifully presented Community Hall, you will be offered a freshly prepared morning or afternoon tea, fruit, jams, wines and liqueur tastings, and some memory shopping is available.

Another short drive will take you to an exclusive, private welcome, by the Maori tribe of the area. At their meeting place or marae, you will be invited into their meeting house, so they can share some of their history and stories. Just 1 km from the tribal meeting house, is the most beautiful road in the Bay of Plenty where you be invited to walk under the green or gold kiwi vines, and learn what makes this fruit, and the area it is grown in, globally unique. Nutritional information on the Kiwifruit – The World’s healthiest Fruit  will be shared, as you learn about the male and female vines, the extraordinary bee pollination phenomenon, and the amazing climatic and soil conditions which characterise the small region.

The journey back to the port will include a drive through the beachfront suburb of Mt Maunganui, past the base of Mauo, and along Pilot Bay to you ship.

INCLUDES

  • Onboard coach host for articulate, clear, commentary, and highest quality service throughout
  • Exclusive Maketu private property hospitality by Maori Elder
  • Experience Maori Family culture, at a tribal marae and meeting house
  • Orchard tour visit on Bay of Plenty’s most beautiful Road.
  • Morning tea and shopping at a village’s community hall

 

Glorious Bay of Plenty - Morning Itinerary

Sample Timing
 Time
Depart Pier  9.00 am
Arrive Maketu - Maori Elders House
Time Elapsed 45mins, Distance 35km
 9:45 am
Depart Maketu - For Paengaroa Community Hall
Time Elapsed 20mins
 10:05 am
Arrive Paengaroa - Tea / Shop / Tastings
Time Elapsed 15mins, Distance 12km
 10:20 am
Depart Paengaroa - For Maori Marae & meeting house
Time Elapsed 40 mins
 11:00 am
Arrive Marae - Meeting House
Time Elapsed 10mins, Distance 9km
 11:10 am
Orchard tour
Time Elapsed 40mins
 11:50 pm
Depart for Pier - Via Te Puke and Marine Parade
Time Elapsed 45 mins, Distance 30km
 12:30 pm
Arrive Pier  1:15 pm

Glorious Bay of Plenty - Afternoon Itinerary

Sample Timing  Time
Depart Pier  1.00 pm
Arrive Maketu - Maori Elders House
Time Elapsed 45mins, Distance 35km
 1:45 pm
Depart Maketu - For Paengaroa Community Hall
Time Elapsed 20mins
 2:05 pm
Arrive Paengaroa - Tea / Shop / Tastings
Time Elapsed 15mins, Distance 12km
 2:20 pm
Depart Paengaroa - For Maori Marae & meeting house
Time Elapsed 40 mins
 3:00 pm
Arrive Marae - Meeting House
Time Elapsed 10mins, Distance 9km
 3:10 pm
Orchard tour
Time Elapsed 40mins
 3:50 pm
Depart for Pier - Via Te Puke and Marine Parade
Time Elapsed 45 mins, Distance 30km
 4:30 pm
Arrive Pier  5:15 pm
Your Step-on coach host will ensure your complete enjoyment of this excursion through the abundant paradise of the Bay of Plenty, and into the warm embrace of its people, both Maori and European.
Glorious Bay of Plenty
Kiwifruit Country ToursGlorious Bay of Plenty
Kiwifruit Country ToursGlorious Bay of Plenty
Kiwifruit Country ToursGlorious Bay of Plenty
Kiwifruit Country ToursGlorious Bay of Plenty
Kiwifruit Country Tours